Ne place matematica !

Calculul unor distante si a unor masuri de unghiuri in corpurile studiate

Dupa cum bine stiti am mai calculat distanta dintre un punct si o dreapta, distanta dintre un punct si un plan, distanta de dintre doua plane, distanta dintre o dreapta si un plan, dar am calculat si masuri de unghiuri, adica masura dintre doua drepte, masura dintre o dreapta si un plan, dar si masura dintre doua plane, cat si unghiul diedru. Pe site gasiti informatii despre toate acestea.

Astfel prezentam probleme rezolvate in care o sa folosim notiunile prezentate mai sus, astfel:

1. Paralelipipedul dreptunghic ABCDA’B’C’D’ are AA'=3\sqrt{5}, AB=6 cm si BC=3 cm. Fie O mijlocul lui [BD], iar M mijlocul segmentului [AB].

a) Demonstrati OM\perp A'B
b) Calculati m\left(\widehat{D'B,(ABC)}\right)

Demostratie:
drepte perpendiculare

Stim ca M este mijlocul segmentului AB, astfel AM=MB=\frac{AB}{2}=\frac{6}{2}=3 cm
In triughiul ABD aplican Teorema lui Pitagora obtinem:
BD^{2}=AD^{2}+AB^{2}\Rightarrow BD^{2}=6^{2}+3^{2}\Rightarrow BD=\sqrt{36+9}\Rightarrow BD=\sqrt{45}=3\sqrt{5}

Astfel: BO=DO=\frac{BD}{2}=\frac{3\sqrt{5}}{2}

Stim ca O este mijlocul lui BD si M mijlocul lui AM, astfel OM este linie mijlocie in triunghiul ADB, astfel avem ca MO=\frac{AD}{2}=\frac{3}{2}

Astfel avem ca : MO^{2}+BM^{2}=BO^{2}

Adica \frac{9}{4}+9=\frac{45}{4}, adica cu reciproca lui Pitagora Triunghiul BOM este dreptunghic in M, adica OM\perp AB, dar OM\perp AA' astfel obtinem ca OM\perp\left(AA'B\right)

Observam ca A'B\subset\left(AA'B\right) si obtinem ca OM\perp A'B (daca o dreapt este perpendiculara pe un plan atunci ea este perpendiculara pe orice drepata din acel plan).

b) Ca sa calculam masura unghiului dintre o dreapta si un plan, calculam mai intai proiectia dreptei pe plan astfel avem ca pr_{(ABC)}D'B

Ca sa fi mai usor de aflat proiectia dreptei pe plan calculam mai intai: pr_{(ABC)}D'=D
Dar si pr_{(ABC)}B=B

Si astfel am aflat ca pr_{(ABC)}D'B=DB

Astfel avem unghiul: m\left(\widehat{D'B,DB}\right)=m\left(\widehat{D'BD}\right)

Ca sa aflam acum masura unghiului observam ca triunghiul D’BD este dreptunghic in D, astfel aplicand functiile trigonometrice obtinem ca: \tan\left(\widehat{D'BD}\right)=\frac{c.o}{c.a}=\frac{DD'}{DB}=\frac{3\sqrt{5}}{3\sqrt{5}}=1

Astfel obtinem ca masura unghiului este de 45^{0}
cum calculam unghiul unei drepte cu un plan
2. Piramida ABCD are toate muchiile congrunete si inaltimea AO=4\sqrt{3} cm. Punctele M si N sunt mijloacele muchiilor AB si CD.
a) Calculati lungimea muchiei piramidei
b) Aratati ca MN\perp AB
c) Calculati sinusul unghiului dintre dreapta MN si planul (BCD)
Problema data la Testarea Nationala din 2006.
Demonstratie:
Stim ca daca piramida are toate muchiile congruente, practic avem un tetraedru regulat, cel care nu va mai reamintiti click aici .

Observam ca stim doar inaltimea AO, stim ca triunghiul ABC este echilateral, la fel si triunghiul BCD, astfel stim ca BO=\frac{l\sqrt{3}}{3}, astfel aplicand Teorema lui Pitagora in triunghiul AOB obtinem:
AB^{2}=AO^{2}+BO^{2}\Rightarrow l^{2}=\left(4\sqrt{3}\right)^{2}+\left(\frac{l\sqrt{3}}{3}\right)^{2}\Rightarrow l^{2}=16\cdot 3+\frac{l^{2}\cdot 3}{9}^{(3}\Rightarrow l^{2}=48+\frac{l^{2}}{3}

Astfel separand termenii asemenea obtinem l^{2}-\frac{l^{2}}{3}=48, Astfel aducand la acelasi numitor obtinem: \frac{3l^{2}-l^{2}}{3}=\frac{48\cdot 3}{3}\Rightarrow 2l^{2}=144\Rightarrow l^{2}=144:2\Rightarrow l^{2}=72\Rightarrow l=\sqrt{72}\Rightarrow l=6\sqrt{2}cm, de unde obtinem AB=6\sqrt{2}cm.

b) Pentru a arata ca MN\perp AB, folosim toate informatiile din ipoteza problemei, astfel stim ca M mijlocul AB si N mijlocul lui CD, astfel observam ca BM este mediana in triunghiul echilateral BCD si AN mediana in triunghiul echilateral ACD, de unde obtinem ca BN si AN sunt si inaltimi, conform proprietatilor triunghiului echilateral, observam ca BN=AN=\frac{l\sqrt{3}}{2}=\frac{6\sqrt{2}\cdot\sqrt{3}}{2}=\frac{6\sqrt{6}}{2}^{(2}=3\sqrt{6}., de unde obtinem ca triunghiul ANB este isoscel, cum M mijlocul lui AB, obtinem ca MN este si inaltime in triunghiul ABN, astfel obtinem ca MN\perp AB.

c) \sin\left(\widehat{MN,(BCD)}\right)
Pentru a afla sinusul unghiului calculam mai intai calculam pr_{(BCD)}MN, astfel avem
pr_{(BCD)}M=P, construim MP\perp BN, P\in BN, observam ca pr_{(BCD)}AB=BO, M\in AB pr_{(BCD)}N=N, deoarece N\in (BCD) Asadar obtinem pr_{(BCD)}MN=NP
Astfel obtinem \sin\left(\widehat{MN,(BCD)}\right)=\sin\left(\widehat{MN, NP}\right)=\sin\left(\widehat{MNP}\right)

Ca sa aflam sinusul unghiului trebuie sa avem triunghi dreptunghi astfel stim ca MP\perp BN, astfel MPN dreptunghic in P, stim ca M mijlocul lui AB, dar si MP\perp BN si AO\perp BN, astfel obtinem ca MN||AO si astfel obtinem ca MP este linie mijlocie in triunghiul ABO si astfel obtinem MP=\frac{AO}{2}=\frac{4\sqrt{3}}{2}=2\sqrt{3}cm stim si ca P mijlocul lui BO si astfel obtinem ca PO=\frac{BO}{2}

Stim ca BO=\frac{l\sqrt{3}}{3}=\frac{6\sqrt{2}\cdot\sqrt{3}}{3}=\frac{6\sqrt{3}}{3}=2\sqrt{6}.

Si astfel obtinem ca PO=\frac{2\sqrt{6}}{2}=\sqrt{6}.

Dar si NO=\frac{l\sqrt{3}}{6}=\frac{6\sqrt{2}\cdot\sqrt{3}}{6}=\sqrt{6}
si obtinem ca NP=NO+OP=\sqrt{6}+\sqrt{6}=2\sqrt{6}.
Aplicand Teorema lui Pitagora in triunghiul dreptunghic MPO obtinem MN^{2}=MP^{2}+PN^{2}\Rightarrow MN^{2}=\left(2\sqrt{3}\right)^{2}+\left(2\sqrt{6}\right)^{2}\Rightarrow MN^{2}=4\cdot 3+4\cdot 6\Rightarrow MN^{2}=12+24\Rightarrow MN=\sqrt{36}=6 cm

Astfel obtinem ca \sin\left(\widehat{MNP}\right)=
\frac{MP}{MN}=\frac{2\sqrt{3}}{6}^{(2}=
\frac{\sqrt{3}}{3}