Exercitiu rezolvat cu rapoarte algebrice

Aceasta rezolvare este pentru unul dintre voi care a trimis mesaj in care spunea ca este URGENT !!! de rezolvat. Totusi niciun MULTUMESC nu era atasat la finalul mailului. Iata ca a trecut o saptamana si contrar asteptarilor nu l-am lasat de izbeliste si l-am rezolvat. Este ultimul exercitiu pe care il rezolvam fara sa indeplineasca termenii noi de rezolvare pe care ii vedeti scrisi foarte citet in pagina REZOLVARI.

 Si cum astazi incep scolile va uram si noi mult succes si multe note de 10.

Asadar in acest articol prezentam un exercitiu rezolvat cu rapoarte algebrice
cum simplificam un raport

In cadrul acestui exercitiu trebuie sa simplificam o fractie algebrica, dar si sa calculam valoarea unei fractii algebrice.
Asadar avem fractia algebrica de mai jos pe care trebuie sa o simplificam:
\frac{x^{2}+x-6}{x+3}=\frac{x^{2}+3x-2x-6}{x+3}=\frac{x\left(x+3\right)-2\left(x+3\right)}{x+3}=\frac{\left(x+3\right)\cdot\left(x-2\right)}{x+3}^{(\left(x+3\right)}=\frac{1\cdot \left(x-2\right)}{1}=x-2
Ca sa simplificam fractia algebrica de mai sus, observam ca am scris termenul din mijloc, adica x, ca diferenta a doua numere, adica 3x-2x, iar apoi am dat factor comun intre primii doi termeni pe x, iar in ultimi doi cifra 2, iar apoi din rezultatul obtinut am dat factor comun pe (x+3) si apoi am simplificat si am obtinut rezultatul x-2.
b) Acum ca sa calculam valoarea fractiei algebrice pentru x=2,012, ne folosim de rezultatul obtinut de la punctul a.
Deoarece stim ca \frac{x^{2}+x-6}{x+3}=x-2
Adica calculam:
x-2=2,012-2=0,012