Adunarea si scaderea unor fractii ordinare care au acelasi numitor

Despre notiunea de fractie am mai invatat pana acum.Stim ca am invatat sa calculam o fractie dintr-un numar, cand o fractie este subunitara sau supraunitare sau echiunitara, dar si sa simplificam sau sa amplificam o fractie, acum a venit vremea sa discutam despre  Adunarea si scaderea unor fractii ordinare care au acelasi numitor .

O notiunea noua fractie ordinara? Pana acum am vorbit doar despre fractii, iar acum a venit vremea sa stiti ca fractiile sunt de doua feluri:

fractii  ordinare

Exemplu: \frac{1}{2}; \frac{3}{4} si asa mai departe

fractii zecimale

Mai tarziu o sa invatam ca fractiile zecimale se impart si ele in alte subcategorii, dar acestea o sa le invatam mai tarziu .

Exemplu:

0,7; 0,34….

Acum sa revenim la ce o sa discutam noi acum:

Adunarea si scaderea unor fractii ordinare care au acelasi numitor

Incepem cu Adunarea fractiilor ordinare

Pentru a aduna doua fractii ordinare care au acelasi numitor se procedeaza astfel: se copiaza numitorul si se aduna numaratorii.

\frac{a}{n}+\frac{b}{n}=\frac{a+b}{n}

Exemplu:

\frac{7}{10}+\frac{8}{10}=\frac{7+8}{10}=\frac{15}{10}^{(5}=\frac{15:5}{10:5}=\frac{3}{2}

Observam ca dupa ce am adunat cele doua fractii care au acelasi numitor, am simplificat fractia obtinuta prin 5, folosind criteriul de divizibilitate cu 5.

Scaderea fractiilor ordinare

Pentru a scadea doua fractii ordinare procedam astfel: se copiaza numitorul si se scad numaratorii .

\frac{a}{m}-\frac{b}{m}=\frac{a-b}{m}

Exemplu:

\frac{7}{16}-\frac{3}{16}=\frac{7-3}{16}=\frac{4}{16}^{(4}=\frac{4:4}{16:4}=\frac{1}{4}.

Observati ca si la exemplul de mai sus am simplificat fractia obtinuta prin 4.

Exercitii

1) Scrieti fractiile \frac{5}{6}; \frac{37}{54}; \frac{109}{324} ca:

a) suma de fractii ordinare cu acelasi numitor ; gasiti trei posibilitati

b) diferenta de fractii ordinare cu acelasi numitor; gasiti trei posibilitati

Solutie

a)  \frac{5}{6}=\frac{2}{6}+\frac{3}{6}

\frac{5}{6}=\frac{4}{6}+\frac{1}{6}

\frac{5}{6}=\frac{0}{6}+\frac{5}{6}

\frac{37}{54}=\frac{30}{54}+\frac{7}{54}

\frac{37}{54}=\frac{28}{54}+\frac{9}{54}

\frac{37}{54}=\frac{1}{54}+\frac{36}{54}

b) \frac{5}{6}=\frac{7}{6}-\frac{2}{6}

\frac{5}{6}=\frac{8}{6}-\frac{3}{6}

\frac{5}{6}=\frac{9}{6}-\frac{4}{6}

\frac{37}{54}=\frac{38}{54}-\frac{1}{54}

\frac{37}{54}=\frac{39}{54}-\frac{2}{54}

\frac{37}{54}=\frac{40}{54}-\frac{3}{54}

Analog se rezolva si ultima fractie.

2) Efectuati calculele si simplificati rezultatul final:

a) \frac{1}{2^{2}\cdot 3}+\frac{5}{6\cdot 2}-\frac{4}{12}

Observam ca la exercitiul de mai sus momentan nu avem acelasi numitor, astfel efectuam produsul la numitori:

\frac{1}{12}+\frac{5}{12}-\frac{4}{12}=\frac{1+5-4}{12}=\frac{2}{12}^{(2}=\frac{2:2}{12:2}=\frac{1}{6}

Observati ca am efectuat prima data adunarea numaratorilor, iar apoi scaderea numaratorilor copiind numitorul, iar apoi am simplificat prin 4.

b) \frac{1}{13}+\frac{2}{13}+\frac{3}{13}+...+\frac{12}{13}=\frac{1+2+3+...+12}{13}=\frac{78}{13}^{(13}=\frac{78:13}{13:13}=\frac{6}{1}=6

Calculam separat:

1+2+3+...+12=\frac{12\cdot\left(12+1\right)}{2}=\frac{12\cdot 13}{2}=\frac{156}{2}=78 si inlocuim mai sus.

Deci important la adunarea si scaderea fractiilor ordinare cu acelasi numitor sa stim cand se aduna fractiile cand se scad si cand putem sa le simplificam.

 

 

 

Categories: ,

Lasă un răspuns